Skip to main content

Bent u wel eens jaloers? Of is uw partner jaloers? Bijvoorbeeld wanneer één van beiden extra aandacht lijkt te geven aan een aantrekkelijke man of vrouw? Of wanneer uw partner (weer!) iets leuks gaat doen en één van u thuisblijft?

De emotie jaloezie hoeft niet te betekenen dat de relatie niet goed is. Wanneer is jaloezie wel schadelijk? Wanneer is het noodzakelijk er iets aan te doen?

Wat is jaloezie in een relatie?

Jaloezie voelt u op het moment dat anderen meer krijgen dan u of wanneer ze iets krijgen wat u ook graag wilt. Het voelt als een mix tussen verdriet, onzekerheid en boosheid. Iedereen is weleens jaloers. In een relatie ontstaat jaloezie vaak uit onzekerheid en de angst te worden verlaten. Jaloezie in een relatie uit zich mogelijk in conflicten of het nemen van afstand van elkaar.

U herkent jaloezie in een relatie op verschillende manieren, zoals:

  • Eén van u vergelijkt zichzelf met anderen en vindt zichzelf de mindere of benadeelde partij
  • Er wordt niet enthousiast gereageerd wanneer een van beiden nieuwe mensen ontmoet
  • Uw partner vindt het een onprettig idee dat een van beiden alleen iets gaat doen met andere mensen
  • Een van beide partners wil altijd weten wat de ander aan het doen is en met wie
  • Uw partner is bezitterig

Jaloers in een relatie. Wanneer is het een probleem?

In het prille begin van een relatie streelt een beetje jaloers gedrag vaak. Je hebt het idee gewild en geliefd te zijn. Na een tijdje ontstaat normaal gesproken vertrouwen in een relatie, waardoor jaloers zijn minder vaak voorkomt. Een flirt van een ander met uw geliefde kan een nare steek in uw buik geven, maar u weet dat uw partner voor u kiest. Herkent u jaloezie in uw relatie, dan is een open gesprek de oplossing. Angst en onzekerheid worden kleiner wanneer u praat over de jaloerse gevoelens die er zijn.

Jaloers zijn in een relatie is een probleem wanneer:

  • Er steeds dezelfde conflicten ontstaan
  • Er geen vertrouwen (meer) is
  • U de ander steeds controleert
  • Wanneer een van beiden stiekem de telefoon of e-mail van de ander bekijkt
  • Wanneer u achterdochtig bent wanneer de ander de deur uitgaat
  • Wat kunt u doen aan jaloezie in een relatie

Bedenk dat jaloezie voortkomt uit onzekerheid. Werk daarom aan zelfvertrouwen. Onzekerheid is een kwetsbaar gevoel. Samen kunt u dit bespreken en de betekenis onderzoeken. Soms gaat het over de angst om de ander te verliezen, het kan ook gaan over het verlangen naar vrijheid. Als u om de ander geeft en gehecht bent aan vertrouwen en eerlijkheid, is jaloezie goed bespreekbaar. Iedereen heeft unieke kwaliteiten die hem of haar de moeite waard maken. Samen praten over elkaars kwaliteiten en onzekerheden geeft verbinding in plaats van het gevoel van bedreiging.

Relatietherapie

Komt u er samen met uw partner niet uit, denk dan aan relatietherapie. Een systeemtherapeut kan inzicht geven in patronen zodat partners elkaar beter begrijpen en ze zich verbonden voelen met elkaar. Wanneer u graag meer grip wilt hebben op jaloezie en elkaar beter wilt leren begrijpen, is relatietherapie effectief.

Over mij

Relatietherapeut Wietske Dijkstra vertelt over relatiepproblemen door coronaIk ben Wietske Dijkstra, relatietherapeut bij WijZijn de Praktijk. Heb je begeleiding nodig? Mijn collega Bertil Jansma en ik verzorgen relatietherapie. We hebben nog ruimte in onze praktijk in Assen en Leeuwarden.

Thuis in therapie? Ook dat kan, want wij bieden ook online relatietherapie.