Is u of uw partner weleens jaloers? Bijvoorbeeld wanneer één van beiden extra aandacht lijkt te geven aan een aantrekkelijke man of vrouw? Of wanneer u of uw partner (weer!) iets leuks gaat doen? De emotie jaloezie is niet per se direct een alarmsignaal die aangeeft dat uw relatie niet goed zit. Maar wanneer is jaloezie wel schadelijk en is het tijd er iets aan te doen?

Wat is jaloezie in een relatie?

Jaloezie voelt u op het moment dat anderen meer krijgen dan u of wanneer ze iets krijgen wat u ook wilt hebben. Het voelt als een mix tussen verdriet, onzekerheid en boosheid. Iedereen is weleens jaloers. In een relatie ontstaat jaloezie vaak uit onzekerheid en de angst te worden verlaten. Het is aangeboren en heeft een biologisch nut: de bescherming van reproductie en overleving. Jaloezie in een relatie uit zich mogelijk in conflicten. U herkent jaloezie in een relatie op verschillende manieren, zoals:

  • U of uw partner vergelijkt zichzelf met anderen en vindt zichzelf de mindere partij
  • Er wordt niet enthousiast gereageerd wanneer een van beiden nieuwe mensen ontmoet
  • U of uw partner vinden het een onprettig idee dat een van beiden alleen iets gaan doen met andere mensen
  • Een van beide partners wil altijd weten wat de ander aan het doen is en met wie
  • U bent of uw partner is bezitterig

Jaloers in een relatie. Wanneer is het een probleem?

In het verliefde begin van een relatie streelt een beetje jaloers gedrag meestal. Het geeft het idee van gewild en geliefd zijn. Na een tijdje ontstaat normaal gesproken vertrouwen in een relatie, waardoor jaloers zijn minder vaak voorkomt. Een flirt van een ander met uw geliefde kan een nare steek in uw buik geven, maar u weet dat uw partner voor u kiest. Herkent u jaloezie in uw relatie, dan is een open gesprek de oplossing. Angst en onzekerheid worden kleiner wanneer u gewoon praat over de jaloerse gevoelens die er zijn. Jaloers zijn in een relatie is een probleem wanneer:

  • Er steeds dezelfde jaloeziegerelateerde conflicten ontstaan
  • Er geen vertrouwen (meer) is
  • U of uw partner de ander steeds controleert
  • Wanneer een van beiden stiekem de telefoon of e-mail van de ander bekijkt
  • Wanneer u of uw partner achterdochtig is wanneer de ander de deur uitgaat

Wat kunt u doen aan jaloezie in een relatie

Bedenk dat jaloezie voortkomt uit onzekerheid. Werk daarom aan het zelfvertrouwen van uzelf of uw jaloerse partner. Relativeren is een goed advies. Niemand is perfect, verwacht dat niet van elkaar. Weet ook altijd dat ondanks dat niemand perfect is, iedereen unieke kwaliteiten heeft die hem of haar de moeite waard maken. Samen praten over jaloezie is in elk geval een goede weg naar een oplossing. Komen u en uw partner er niet uit, denk dan eens aan professionele hulp. Een psycholoog kan inzicht geven in de oorzaken van de jaloezie en u helpen het gevoel tegen te gaan.

Jaloezie en relatietherapie

Wanneer u beiden de wil heeft bij elkaar te blijven, en samen aan een oplossing wilt werken, is relatietherapie mogelijk effectiever. De jaloezie zal voornamelijk in de dynamiek van uw relatie bestaan. Relatietherapie is een systemische behandelmethode welke in zo’n geval uitkomst biedt.

Leave a Reply