Skip to main content

Wat kun je doen als relatieproblemen ontstaan door corona jullie relatie onder druk zet? Als relatietherapeut maak ik deze vraag dagelijks mee. Met deze blog wil ik je helpen.

Wat doe je bij relatieproblemen in het tijdperk van corona? Ik help je ermee in deze blog.

Nee, corona zelf zorgt niet voor relatieproblemen

Laat ik beginnen met een nuancering. Corona zelf zorgt niet voor relatieproblemen.

Sterker nog, ik hoor ook regelmatig stellen die aangeven dat corona en de lockdowns juist een grote positieve impact hebben gehad.

Voor die stellen zijn de afgelopen jaren juist heel waardevol gebleken. En dat snap ik wel. Meer tijd voor elkaar, meer tijd voor intimiteit.

Want als je meer op elkaar bent aangewezen, ben je ook meer bewust van wat je nodig hebt. Je bent misschien wel afhankelijker, maar misschien juist daardoor ook meer bereid om te investeren.

Maar waarom zet corona bij een ander dan de relatie onder druk?

Corona maakt ons bewuster van relaties

Je zou kunnen zeggen dat de coronaperiode ons bewuster heeft gemaakt van relaties. Voor sommige stellen heeft dat een positieve uitwerking.

Maar voor andere stellen niet.

De lockdown door corona kun je zien als een gebeurtenis van buitenaf. Eéntje waarin je een nieuw evenwicht moet vinden. Soms gaat dat nieuwe evenwicht gepaard met schuring.

Want bewust of onbewust: elke relatie heeft een bepaalde dynamiek die vertrouwd voelt.

In heel veel relaties is het heel normaal om bepaalde spanningen op te lossen door buiten de deur dingen te gaan doen. Maar ontbreken die dingen opeens? Dan ontbreekt ook een waardevolle uitlaatklep.

Wat normaal gesproken buiten de deur wordt verwerkt, bleef in het afgelopen jaar binnenshuis. En dat zet jullie relatie onder druk.

Stress kan zorgen voor relatieproblemen

De situatie die we in de afgelopen jaren hebben gehad, heeft voor veel mensen stress opgeleverd. Stress over het werk, stress over de gezondheid, stress over relatieproblemen

En juist stress maakt onze relaties moeilijker. Stress zorgt dat we ons eerder willen terugtrekken en zorgt tegelijkertijd dat we sneller geïrriteerd raken.

Het gevolg? De situatie houdt zichzelf in stand. Stress van buitenaf zorgt ook voor spanning binnenshuis. Dat levert óók stress op, en zo kom je langzaamaan in een situatie waar je moeilijk uitkomt.

Vooral mensen die van zichzelf al gevoelig zijn, kunnen in hun gevoeligheid worden versterkt.

Alleen samen kun je relatieproblemen oplossen

Als ik mijn verhaal hierboven zo lees, lijkt het wel heel zwart-wit. Alsof het onmogelijk om een relatiecrisis door corona te voorkomen.

Maar gelukkig is het nou ook weer niet zo erg. Ook al staat een relatie onder druk: de oplossing van relatieproblemen vind je door oorzaken te onderzoeken.

Wat ik merk is dat het voor sommige stellen moeilijk is om hun emoties in de nieuwe situatie te reguleren. Het resultaat: verwijdering en verdriet.

De oplossing? Opnieuw de toenadering zoeken.

Vaak begint dat met het bespreken van verlangens. In mijn praktijk merk ik het dagelijks: verdriet, omdat iemand het gevoel heeft te weinig te hebben gekregen, of juist te veel te hebben gegeven.

Het bespreken van deze gevoelens van verdriet is dan vaak de eerste stap richting een nieuwe balans. Duidelijk je grenzen bespreken en verlangens te uiten.

De dynamiek bewerken

Veel stellen die problemen ervaren, hebben deze stap niet genomen. En omdat ze ook geen gesprek over hun kwetsbaarheid hebben gehad, hebben ze soms het gevoel dat de ander ze op de huid zit.

Maar ga je met elkaar in gesprek? Dan bewerk je jullie dynamiek en krijg je een andere uitkomst.

Binnen elke relatie komt namelijk een moment waarop het goed is om te onderzoeken waar jezelf eindigt en de ander begint.

De kunst is om elkaar onderzoekend en liefdevol te bejegenen, ook op de momenten waarom je het oneens bent.

Door compassie voorkom je stress en maak je samen een veranderingsfase door. Een fase waar je uiteindelijk sterker uit kunt komen… met meer verbinding, dankzij de gedeelde herinnering aan een moeilijke periode die jullie sámen hebben doorstaan.

Over mij

Relatietherapeut Wietske Dijkstra vertelt over relatiepproblemen door coronaIk ben Wietske Dijkstra, relatietherapeut bij WijZijn de Praktijk. Met dit verhaal wil ik jullie een hart onder de riem steken en helpen om een nieuwe stap te zetten in jullie relatie, ondanks relatieproblemen.

Heb je hier begeleiding bij nodig? Mijn collega Bertil Jansma en ik verzorgen relatietherapie.

We hebben nog ruimte in onze praktijk in Assen, Leeuwarden en bieden ook relatietherapie online.