Onze gezinstherapie draait om luisteren naar het gezin, om zo te onderzoeken hoe iedereen goed tot zijn recht kan komen.
Leven doen we niet alleen, maar samen of in interactie met andere mensen. Denk alleen al aan onze familie, vrienden, klasgenoten, collega’s en buren.
In elke fase van ons leven beïnvloeden mensen ons en omgekeerd, zeker ook binnen het gezin. Het leven met ons gezin vormt ons. Het maakt ons tot wie we zijn met onze kwaliteiten en onze kwetsbare kanten.
In relatie met gezinsleden worden onze sterke kanten zichtbaar, maar komen ook onze schaduwzijden naar voren. We kunnen onbedoeld elkaar belemmeren in onze ontwikkeling. De manier waarop we met elkaar omgaan, is vaak onuitgesproken verankerd tot min of meer vaste patronen. Deze patronen kunnen veiligheid en verbondenheid geven, maar ook om allerlei redenen leiden tot conflicten.
Bij gezinstherapie is een systemische behandelmethode waarbij stil wordt gestaan bij wat er gebeurt tussen gezinsleden; hoe zij over elkaar denken, wat zij van elkaar verwachten, hoe ze elkaars gedrag begrijpen en hoe zij communiceren en zich naar elkaar gedragen. Hierdoor leert ieder gezinslid niet alleen zichzelf beter begrijpen maar ook de andere gezinsleden en worden eventuele stoornissen opgeheven of ondervangen.
De therapie van WijZijn is gericht op het verhelderen en waar mogelijk constructief maken van deze patronen in de omgang met elkaar. De familiegeschiedenis is daarbij een rijke bron van ervaringen van waaruit individuen zich verder ontwikkelen.
Een paar gesprekken zijn vaak al voldoende om ongewenste vaste patronen te doorbreken. Daardoor komt er ruimte voor groei van individuele gezinsleden om op een eerlijke en verantwoordelijke wijze een eigen positie in het gezin en het leven in te kunnen nemen. Er wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de sterke kanten van het gezin.
Hoewel we als individu ons eigen leven vormgeven, is het goed om terug te kijken om terug te kijken naar gezinspatronen die we als kind hadden. Vanuit volwassenheid kijken we naar onze rol als broer, zus, kind, adolescent, man of vrouw. Daarin staan we stil bij hoe patronen vanuit het verleden doorwerken in het hier en nu.
Naarmate ouders ouder worden en kinderen volwassen zijn, verandert het evenwicht tussen ouders en kinderen. Onopgeloste problemen of zorgen uit het verleden kunnen dan naar voren komen waardoor verwijdering of conflicten kunnen ontstaan. Ook kunnen bestaande conflicten zich verharden.
Verandering van levensfase en verantwoordelijkheden vragen vaak om meer begrip en overleg met elkaar. Gezinstherapie kan een waardevolle bijdrage leveren in de gesprekken met elkaar.
WijZijn de Praktijk biedt gezinstherapie in Assen. Leeuwarden en online. Zijn (niet alle) deelnemers in de mogelijkheid naar de praktijk te komen? WijZijn biedt de mogelijkheid van online gezinstherapie via beeldbellen