Skip to main content

Scheiden en kinderen

WijZijn de Praktijk biedt professionele begeleiding bij het scheiden, waarbij we de rol van de ouders en het welzijn van de kinderen op de eerste plek zetten.

Een einde is ook nieuw begin

Een scheiding is niet alleen een einde, het is ook een nieuw begin. Vertrouwde rolpatronen veranderen als de stap wordt gemaakt van geliefden naar ex-partners, en die overgang heeft tijd en inzet nodig om te wennen aan een nieuwe samenstelling.

Want een scheiding verandert niets aan wie u voor uw kind bent. De situatie, het gezin en u als partner, verandert wel. U bent voortaan geen partners meer, maar u blijft in de eerste plaats wel altijd de ouders van uw kinderen. WijZijn helpt ouders om de overgangsfase van partners naar ouderschap zo goed mogelijk vorm te geven.

Elkaar faciliteren bij scheiden met kinderen

Scheiden doet u niet zomaar: binnen de relatie spelen gevoelens en zienswijzen die het doorzetten van de relatie onmogelijk maken. Rondom de scheiding kunnen ingesleten gewoontes zorgen voor ruis, en die ruis kan impact hebben als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding.

Als emoties en meningen uiteenlopen, ontstaat de kans dat een kind tussen twee ouders in komt te staan. Voor een kind kan dit heel verwarrend zijn. Immers, een kind heeft een loyaliteit naar zowel de vader als de moeder.

In meerdere sessies geven we opnieuw vorm aan uw samenwerking als ouders. Dit doen we door (toekomstige) ex-partners te helpen om elkaar te faciliteren in behoeftes, zodat ze ook na de scheiding elkaar aanvullen.

Door gesprekken uit de ‘conflictsfeer’ te halen, creëren we de rust die uw kind nodig heeft om de impact van de scheiding zo klein mogelijk te houden.

Uw emoties als de basis

Rondom een scheiding spelen emoties, zoals verdriet, pijn en boosheid. Daarom gaan we met u kijken naar hoe u het rouwproces ervaart. Vanaf dat vertrekpunt zoeken we samen naar manieren om het ouderschap opnieuw vorm te geven.

Hierbij bespreken we bijvoorbeeld:

 • Hoe kunt u samen conflicten oplossen zonder escalatie?
 • Hoe geeft u, over en weer, duidelijk uw grenzen aan?
 • Hoe ordent u de toekomstige taakverdeling zo dat u elkaar aanvult?
 • Hoe definieert u uw ouderrol op een manier die past bij de ontwikkelfase van het kind?

Door de antwoorden op vragen zoals deze in een brede context te plaatsen, gaan we stap voor stap werken aan een zo positief mogelijke toekomst voor iedereen.

Het doel: harmonie

Geen enkel kind wil leven in twee werkelijkheden. Daarom zoeken we samen met u een manier waarop het toekomstige leven in twee huizen toch als één geheel wordt gezien door het kind.

Dit doen we onder andere door partners hun gedragingen en uitspraken door de ogen van het kind te laten bekijken. Wordt een kind ergens rustiger van? Of juist gespannen?

Door het antwoord te zoeken op vragen zoals deze, zetten we een grote stap naar wat u uiteindelijk beiden nastreeft voor uw kind: harmonie.

Planning en kosten

 • De therapie kan in twee tot vier weken na de aanmelding beginnen.
 • Na de aanmelding overleggen we over in welke samenstelling de gesprekken plaatsvinden. Omdat onze therapie is gericht op de verbinding tussen beide ouders, zullen de meeste gesprekken in deze samenstelling plaatsvinden. Daarnaast is het mogelijk om te starten met individuele gesprekken en/of gesprekken te plannen met kinderen erbij.
 • Het aantal sessies hangt af van de situatie. Gemiddeld zijn er vijf tot acht sessies nodig voor een duurzaam resultaat.
 • Bij de intake bespreken we hoeveel tijd er tussen sessies zit. Vaak beginnen we met één sessie per twee weken. Later in het traject (na de vijfde sessie) zit er meer tijd tussen sessies: drie tot vijf weken.
 • Kosten: € 120 per uur. In sommige gevallen worden deze kosten vergoed; informeer naar de mogelijkheden.

Online of in onze praktijk

Leeuwarden

relatietherapie bij wijzijn aan Emmakade 59 in Leeuwarden

Emmakade 59
8921 AG Leeuwarden

Assen

Relatietherapie bij wijzijn aan Oosterhoutstraat 9A in assen

Oosterhoutstraat 9A
9401 NA Assen

Online

therapie beeldbellen

Begeleiding via beeldbellen, gewoon vanuit huis.

Scheiden en kinderen, wanneer is begeleiding nuttig?

 • U wilt weten hoe u het de kinderen gaat vertellen.
 • U wilt beiden het beste voor uw kind, ook in deze moeilijke tijd.
 • U wilt de mening van uw kind laten meespelen in de te maken keuzes, zoals de omgangsregeling
 • U maakt u zorgen over het gedrag van uw kinderen rondom de scheiding.
 • U wilt constructief overleg met uw ex-partner, maar komt telkens weer terug in oude patronen.

U bent welkom voor scheidingsbegeleiding of voor relatietherapie, zowel online als in onze praktijk in Assen of Leeuwarden

Verlangen is wonen in de golven en geen verblijfplaats hebben in de tijd.

Rainer Maria Rilke